Festivals in Groningen

Tussen de corpsballen in de bruisende studentenstad Groningen is er ook een wereld aan festivals te vinden. Er is een groot aanbod van zowel kleine als grote festivals in Groningen met een piek in de festivalmaanden juni t/m augustus. De stad in het hoge noorden heeft met name een grote Dance/Electro/Deep-house scene, waar liefhebbers van deze muziekstijlen toffe festivals kunnen bezoeken als Nazomeren, Paradigm Festival en Kopjek Festival . ´Er gaat niets boven Groningen´, wordt ook wel gezegd. Wat festivals betreft is het in ieder geval meer dan waar. En als de zomer dan ein-de-lijk is aangebroken hoef je natuurlijk niet alleen stil te zitten op het terras, want je kunt op genoeg plekken terecht om los te gaan tijdens een van de vele zomerfestivals die Groningen rijk is.

Culturele festivals

Noorderzon

Wat ooit klein begon is uitgegroeid tot een internationaal kunstenfestival met meer dan 135.000 bezoekers. Het festival beschouwt zichzelf als ‘ietwat curieus’, maar op het gebied van het theater kan het niet gek genoeg zijn tijdens Noorderzon. Het is gratis toegankelijk voor iedereen met hier en daar wat betaalde voorstellingen. Tijdens het 11-daagse festival genaamd Noorderzon wordt van 15 t/m 25 augustus het prachtige Noorderplantsoen omgetoverd tot een waar festivaldorp, met nog extra theaterlocaties in de stad. Het festival focust zich vooral op theater met voorstellingen van dans en noorderzonbeeldende kunst. Voorgaande jaren waren er o.a. artiesten als: Edward Sharpe & The Magnetic Zeroes, Young The Giant, Of Monsters and Men en Tangerine. De artiesten en kunstenaars die dit jaar naar Noorderzon afreizen komen uit landen als Argentinië, Brazilië, Japan, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, België, Australië en Polen. Het festival is eenvoudig te bereiken vanaf het Centraal Station, check even via 9292.nl welke bus stopt bij halte Noorderplantsoen. Lopend is het ook prima te doen, dan ben je zo’n 20 minuten onderweg. TIP: Er is elke dag op het hoofdpodium in het midden van de vijver om 22:30 een gratis concert. Rondom de vijver kun je heel goed zitten!

 

Rapalje Zomerfolk

Dompel je onder in de middeleeuwen en waan jezelf in Keltische sferen! Acts uit binnen- en buitenland keren de tijd terug in het Stadspark van Groningen. Drinken doe je uit een aardewerkbeker en er zijn genoeg middeleeuwse lekkernijen verkrijgbaar. Er is heel veel traditionele muziek te vinden en je kunt er veel workshops doen. Er is ieder jaar ook een wedstrijd boogschieten waar je aan mee kunt doen.

Popfestivals

Pagepop

Het jaarlijks terugkerende festival Pagepop wordt gehouden in het Stadskanaal van Groningen, op Dagcamping Pagedal. Het is begonnen als een gratis festival en dat is het na tientallen jaren nog steeds. Bands als The Scene en Skik hebben ooit op dit festival opgetreden, maar het festival richt zich vooral op locale artiesten en bands. Dit jaar is Pagepop op zaterdag 11 en zondag 12 juli.

Kadepop

Met Kadepop sluit Groningen traditiegetrouw het festivalseizoen af. Op 4 en 5 september wordt op het terrein van EMG Faktors nog één keer hard gefeest, in een oude graanfabriek aan het Eemskanaal. Deze historische locatie alleen al maakt het festival sfeervol, maar de toffe artiesten die er ieder jaar te vinden zijn maken het allemaal nog een stukje interessanter. Voorgaande jaren waren er onder andere artiesten als Jett Rebel en Dotan te vinden.
Grote festivals

Eurosonic Noorderslag

Op het grootste showcasefestival van Europa komen op 13 t/m 16 januari internationale muziekliefhebbers, artiesten, professionals in het vakgebied en vele journalisten naar Groningen om nieuw talent te ontdekken. Er worden conferenties gegeven voor de professionals in de industrie waarbij er verschillende presentaties worden gegeven, maar het grootste gedeelte van Eurosonic Noorderslag is natuurlijk de muzikale presentatie van de honderden verschillende bands. Voor veel bands of artiesten die de voorgaande jaren hier hebben opgetreden is het een internationale doorbraak geweest. Naast Eurosonic Noorderslag wordt er ook een gratis versie georganiseerd, genaamd Eurosonic Air. Tijdens dit enorme showcasefestival worden natuurlijk ook prijzen uitgereikt. De meest prominente prijs is de EBBA Award, die wordt uitgereikt aan tien debuterende Europese artiesten die naast hun eigen land ook in het buitenland succesvol zijn. De concerten die meestal plaatsvinden op de Grote Markt zijn zeker niet de minste: de afgelopen jaren waren onder andere Di-rect, Jett Rebel, Kensington, The Ting Tings, The Opposites en Chef´Special aanwezig.

Bevrijdingsfestival Groningen

Ieder jaar op Bevrijdingsdag worden er door heel Nederland in grote steden festivals georganiseerd. Bijna één miljoen mensen staan op verschillende plekken stil bij de vrijheid samen met 200 artiesten op ongeveer 40 podia. In het Stadspark in Groningen zijn ieder jaar ook grote namen te vinden. De voorgaande jaren trok het bevrijdingsfestival in het hoge noorden meer dan 100.000 bezoekers.
bevrijdingsfnieuw

Indicolor Festival

Het kleurenspektakel Indicolor heeft Groningen sinds enkele jaren in haar ban. Op 1 augustus worden de bezoekers in verschillende kleuren ondergespoten op de lekkerste westerse housebeats. Het festival vindt plaats in het Zonneweide Stadspark.

Nazomeren Festival

Voor Nazomeren Festival trek je je beste festival outfit uit de kast en neem je je beste vrienden mee om met je vuisten in de lucht lekker te swingen op goede dancebeats. Of om gewoon vanaf een kleedje toe te kijken hoe andere mensen zich al shuffelend heen en weer bewegen, er is voor iedereen wat wils.

nazomerennnn

Kleinschalige festivals

Grunnsonic

Het alternatieve showcasefestival was een lokaal initiatief in samenwerking met het internationale showcasefestival Eurosonic, dat ook in Groningen plaatsvindt. Een showcasefestival is een festival met als doel een band of artiest grotere bekendheid te geven in de muziekwereld. Vaak gebeurt dit in een kleine setting, en zo ook tijdens Grunnsonic! Verspreid over heel de stad vind je in verschillende barretjes en kroegen leuke bandjes. Grunnsonic richt zich alleen op lokaal talent en zorgt voor een intieme setting waarin tal van talentvolle bandjes een kans krijgen om te performen. De toegang is gratis voor iedereen, dus een ideale plek om hier jouw nieuwe favoriete bandje te ontdekken. Het idee is vooral ontstaan om mensen die geen ticket hebben kunnen bemachtigen voor Eurosonic een alternatief te geven.

Festival Hongerige WolfHGW

Rust. Uitgestrekte groene velden en slechts een paar huizen. Dat vind je normaal gesproken in Hongerige Wolf. Het gehucht in de verre uithoek van ons land worden echter tijdens het gelijknamige festival een waar festivaldorp. Bandjes, DJ’s, kunst en lekker eten: het is er allemaal te vinden. Wanneer het muziekprogramma op het Schapenveld ten einde loopt gaat het feest door in een danssilo in het midden van een graanveld. Op deze manier wordt muziek op een creatieve manier gecombineerd met de mooie natuur in het noordelijke puntje van Groningen. Slaapmogelijkheden zijn er genoeg: er is er een festivalcamping waar je lekker je eigen tent op kunt zetten of je kunt bij buurtbewoners overnachten. Word je al hongerig om te feesten?

Melodica Festival Groningen

Het Melodica festival is een uniek concept dat is overgewaaid uit Australië, waar in Melbourne ooit het eerste festival plaatsvond. Daarna is het opgepikt door Europese hipsters en zijn er inmiddels in Berlijn, Hamburg, Aarhus, Reykjavik, Keulen en Brighton edities van Melodica geweest. En dus nu ook in Groningen! En wel in Huis de Beurs. Melodica is een heel intiem en gratis festival dat drie dagen duurt en een ´give what you want´ entreeprijs hanteert. Melodica noemt het zelf ´Coffee house muziek´, waarbij je het gevoel hebt alsof je gewoon met je kopje koffie in een leuk café naar toffe muziek aan het luisteren bent. Het draait allemaal om akoestische en folkmuziek. Van 30 mei tot en met 01 juni komen nationale artiesten naar Melodica om hun nummers te laten horen.

Elektronische festivals

Paradigm Festival

Een plek waar alle liefhebbers van electro samenkomen is Paradigm Festival. Het is het festival dat georganiseerd wordt vanuit Paradigm Club in Groningen. De club is ontstaan als samenwerkingsverband tussen muziekliefhebbers, kunstenaars, artiesten, studenten en ondernemers. Paradigm noemt het zelf ´de plek voor gelijkgestemden en andersdenkenden´. Paradigm staat bekend om het combineren van elektronische muziek met beeldende kunst en haar grote variatie aan nieuwe artiesten.
Paradigm2

Kopjek Festival

Kopjek is een samenwerking tussen verschillende jonge talenten in het Noorden van Nederland. GezKopjekien de vele studenten in Groningen worden er door Kopjek vooral house- en technofeesten gegeven, maar in een compleet nieuwe vorm en op verschillende stoere locaties. Op 30 mei wordt Kopjek Festival gehouden, waarbij de beste artiesten die de afgelopen jaren op de feesten van Kopjek hebben gedraaid terugkomen om nog een ode te doen aan het jonge volk.

Liccen in je zwembroek

Het hilarische concept ´Liccen´ dat door Kopjek is bedacht trekt bij elk themafeest dat ze organiseren veel bezoekers, zo was er eerder Liccen in je sportoutfit. Het idee bij Liccen in je zwembroek is dat je je meest onaantrekkelijke zwembroek aantrekt en je gewoon lekker gaat op de beats die worden geboden in het Kardinge Zwembad. Op 14 maart. TIP: Kun je niet genoeg krijgen van de feesten van Kopjek? Ga dan naar De Etage! Deze club in het centrum van Groningen zorgt ervoor dat je één keer in de maand lekker kunt liccen, in je zwembroek of niet, dat bepaal je dan helemaal zelf.

De bekendste festivalspots van Groningen

Paradigm

Paradigm noemt het zelf ´de plek voor gelijkgestemden en andersdenkenden´. Paradigm staat bekend om het combineren van elektronische muziek met beeldende kunst en haar grote variatie aan nieuwe artiesten. In een oude graansilo op het industrieterrein van Groningen kun je maandelijks terecht voor goede feesten.

Noorderplantsoen3

De Groningers zingen het in de kroeg uit volle borst mee: ´Doe mij maar het gras, het gras van het Noorderplansoen.´ Er is dan blijkbaar iets magisch aan dit mooie park. In het Noorderplantsoen wordt jaarlijks Noorderzon festival gehouden.

Stadspark

Het grootste park van Groningen biedt een ideale locatie voor festivals als Bevrijdingsfestival Groningen, Indicolor Festival en Rapalje Zomerfolk. Logisch, want er is meer dan genoeg plek!

Comments

comments

Naam (verplicht)

Emailadres (verplicht)

Onderwerp

Jouw bericht