Festivals in Den Haag

Het is dan niet de hoofdstad van Nederland, maar Den Haag bruist ieder jaar weer van de leuke festivals. De op twee na grootste gemeente van ons land heeft een grote verscheidenheid aan festivals met ieder een heel eigen stijl en thema. Dit gebeurt tijdens The Hague Festivals, dan is er vanaf het voorjaar tot begin zomer genoeg te beleven in en rond de stad. Je vindt er festivals op het gebied van o.a. kunst, zang, dans, literatuur, theater en culinair gebied. En het beste is: het merendeel van de festivals in Den Haag is gratis te bezoeken!

The Hague Festivals

Den Haag biedt het hele jaar door een groot scala aan entertainment, maar de meeste en leukste festivals vind je in de periode van eind april tot eind juni. De festivals die ook dit jaar zeker de moeite waard zijn om te bezoeken hebben we voor je op een rijtje gezet.

Parkpop

Parkpop is het grootste gratis popfestival van Europa en dat wordt gehouden in, jawel, het Zuiderpark in Den Haag! Jaarlijks trekt dit festival zo´n 350.000 bezoekers en wordt traditiegetrouw gehouden op de laatste zondag van juni. Op dit festival komen zowel binnen- als buitenlandse artiesten, zowel bekende als opkomende artiesten die hun weg banen binnen de popmuziek. Bekende namen als Sinead O’Connor (Nothing Compares To You), Amy Macdonald, Epica en Kensington hebben hier opgetreden. Dit jaar is Parkpop op zondag 28 juni 2015. Uitgebreidere info over o.a. de line-up dit jaar van Parkpop vind je hier.
parkpopnieuw

Bevrijdingsfestival Den Haag

Ieder jaar op Bevrijdingsdag worden er door heel Nederland in grote steden festivals georganiseerd. Bijna één miljoen mensen staan op verschillende plekken stil bij de vrijheid samen met 200 artiesten op ongeveer 40 podia. Op het Malieveld in Den Haag bezorgde Bevrijdingsfestival in 2014 ongeveer 55.000 bezoekers een heerlijke dag. Muziek, theater, cabaret, literatuur en debat maken dat er voor iedereen wel iets te beleven is.

Night at the Parkhoi

In het Zuiderpark in Den Haag vindt op zaterdag 27 juni 2015 het festival Night at the Park plaats. Heb je een dagje gepland naar Parkpop de volgende dag? Dan heb je vast nog wel wat centjes over om de dag ervoor los te gaan tijdens Night at the Park. Dit typisch zomerse concertfestival biedt je dit jaar o.a. Duran Duran, UB40 en De Dijk. TIP: Neem je kleedje mee, dan kun je een lekker plekje onder een boom in het Zuiderpark zoeken.

Life I live

Op zondag 26 April 2015 laten vele goede muzikanten de binnenstad van Den Haag schudden tijdens het Life I live festival. Het beste aan dit festival? Het is gratis! Op verschillende plekken in het centrum van de stad zullen vele podia te vinden zijn waar je kunt luisteren naar een grote verscheidenheid aan artiesten. Den Haag wordt tijdens dit festival als het ware omgetoverd in verschillende dorpen met ieder een eigen muzieksoort, van rock tot jazz. In 2014 stonden er artiesten als Michael Prins, Town of Saints en ook was er een DJ podium die een lijst aan Dance classics draaide.

Sniester

In het muzikale centrum van Den Haag vindt op 29, 30 en 31 mei 2015 voor de tweede keer het gratis festival Sniester plaats. De Grote Markt en het Paard van Troje zullen drie dagen lang een bron zijn van zomerse muziek, theater en lekkere culinaire activiteiten.  Ieder jaar begint het festival met vuurwerk, dat wordt afgevuurd met het waarschuwingsteken:  ‘Lay on the ground. Light Fire. Get ready!’. Sniester is letterlijk een explosie aan sfeer, avontuur en enthousiasme.
Sniester

Rewire festival

Rewire festival beschrijft zichzelf als een internationaal festival met ´avontuurlijke muziek´. Het grote aanbod aan genres biedt in ieder geval genoeg afwisseling voor de festivalgangers. Rewire experimenteert ieder jaar weer door één grote mix te maken van allerlei verschillende muzieksoorten neer te zetten in ongebruikelijke maar vaak historische locaties in de binnenstad van Den Haag. Dit jaar wordt Rewire gehouden op 1 en 2 mei 2015. De soorten muziek die je er kunt vinden is o.a. Electro, neoclassicisme, nieuwe jazz, experimentele pop, sound art maar ook samenwerkingen tussen verschillende bands en muziekstijlen. Het programma van Rewire is opgedeeld in 3 dagdelen. Tijdens het dagprogramma worden er lezingen, workshops en artist talks georganiseerd. Tijdens het avondprogramma  zijn er veel optredens, performances en concerten en in het nachtprogramma is er een interessante combinatie te vinden van vernieuwende dancemuziek en kunstprojectie. Let op: dit festival is niet gratis.
Rewire

Dreams Free festival

Onder het mom ‘A dream doesn’t cost a thing’! wordt dit kleinschalige festival jaar ieder jaar georganiseerd met een budget van €0. Het gehele festival draait namelijk op bijdrages van vrijwilligers in de organisatie en hulp van iedereen die het festival bezoekt. Op Dreams Free festival vind je graffiti, skateboards, DJ´s die een mix draaien van funk, soul en hiphop en nog veel meer relaxte dingen. Het festival is een absolute aanrader voor mensen de van de surfer/skater-lifestyle houden of eens willen ervaren hoe relaxt de sfeer binnen deze scene is. Dreams4Free

State-X New forms

Een festival dat niet in de gebruikelijke festivalperiode wordt gehouden maar in december is het experimentele State-X New Forms. Het festival is internationaal georiënteerd en streeft naar het verbinden tussen muziek uit het heden en verleden. Jazz, improvisatie, wereldmuziek, electro en hiphop zorgen voor een avond met genoeg decibels. Let op: dit festival is niet gratis.

Schollenpop

In Scheveningen wordt ieder jaar op de eerste zaterdag van augustus Scholenpop georganiseerd. Een zomerse locatie is het zeker, het vindt namelijk plaats op het Zuiderstrand van Scheveningen. Kan het nog beter? Ja! Het festival is namelijk gratis toegankelijk. Schollenpop is in 1997 opgezet als een klein strandfeest door een groep vrienden en is inmiddels qua bekendheid behoorlijk gegroeid. Het festival is nog steeds in handen van dezelfde groep vrienden. Het doel van Schollenpop is om een regionale programmering te creeëren waarbij bands de kans krijgen om met professionelere apparatuur op een groter podium hun muziek aan een groot publiek te laten horen. De line up bestaat dan ook jaarlijks voor de helft met lokale bands en artiesten en de andere helft uit internationale- en bekendere bands. Schollenpop is voor alle leeftijd toegankelijk en wordt vanuit betrokkenheid van lokale inwoners opgezet, door meer dan 100 vrijwilligers. De combinatie van zon, zee, strand, muziek en drankjes maakt het festival helemaal compleet Dit zomerfestival mag je niet mag missen dus! Lees hier meer op de officiële website.
Schollenpop Scheveningen Festivals Den Haag

Bekende festivalspots van Den Haag

Paard van Troje

Sinds 1972 biedt dit poppodium in Den Haag al entertainment voor de stad. Grote namen als Mick Jagger, U2, Prince en Pearl Jam hebben in hun jongere jaren het podium van Paard van Troje bestormd. Het Paard van Troje biedt het hele jaar door pop, rock, hiphop, jazz, blues, americana, wereldmuziek, stand-up comedy, dance en zelfs wetenschappelijke programma’s. Daarnaast is Paard van Troje onderdeel van het festival Sniester.
troje

Malieveld

Het Malieveld is een groot grasveld dat samen met het Haagse Bos het oudste beschermde natuurgebied van Nederland is. Ieder jaar keert Circus Renz terug naar het Malieveld om hier het publiek te entertainen. Ook heeft hier de grootste massademonstratie ooit plaatsgevonden in 1983, waarbij 550.000 mensen demonstreerden tegen het plaatsen van kernwapens in Nederland. Daarnaast hebben legendarische openluchtconcerten van bands als Coldplay hier plaatsgevonden. Het Malieveld is uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer.
Malieveld

PIP

Het cultuurpodium PIP is gevestigd op het BINk36 terrein in Den Haag. Door de jaren heen heeft het zich ontwikkeld tot een middelgroot platform voor lokale en nationale artiesten. De organisatie voert een brede programmering met onder andere kunst, elektronische muziek, rock, dans, theater en discussie avonden. De gehele sfeer in en rond de club is hip en jong. Naast club PIP is ook een skateramp en een oefenruimte voor bandjes en zijn er ook mogelijkheden voor kunstenaars om hier een atelier te huren.

Zuiderpark

Het is een bekend stadsgezicht voor de Hagenees: het Zuiderpark. Onder andere het Zuiderpark Stadion staat er, dit is tevens de thuisbasis is voor ADO Den Haag. Maar het leukste aan het park is natuurlijk dat festivals als Night at the Park en Parkpop er worden gehouden.

Check ook ons overzicht van festivals in Amsterdam!

Comments

comments

Naam (verplicht)

Emailadres (verplicht)

Onderwerp

Jouw bericht