festival foto´s
okt 23 2013

Festival Fotografie

Fotografie op festivals

De toffe festivals die je bezoekt wil je natuurlijk vastleggen. Logisch! Maar soms vallen de foto’s een beetje tegen, de sfeer die er wél was op het festival mist als je de plaatjes weer terug kijkt. Om je daarbij te helpen staan er op deze pagina een paar praktische tips over hoe je vette en sfeervolle festivalimpressies maakt!

Fotografie met Smartphone

Camera’s in de smartphones van tegenwoordig doen niet meer veel onder voor compactcamera’s. Voor de kwaliteit hoef je het dus niet te laten. Hiernaast is het heel relaxed dat je niet de hele dag met een extra camera rond hoeft te lopen.

Maar waar het voordeel van smartphones echt naar voren komt is in de apps. Normale foto’s zijn nooit heel sprekend, gelukkig zijn er honderden handige apps die je foto’s redelijk snel veel meer sfeer kunnen geven. Natuurlijk is de welbekende app Instagram een goede keuze, maar kijk vooral ook eens naar Mextures.

niel zwart foto

Deze iPhone app biedt bijna oneindig veel mogelijkheden om je foto’s smaakvol te bewerken. Er zitten talloze kleurvolle ‘lightleak’ effecten in die je foto’s een vintagey look geven in een paar klikken!

Heb je een Android telefoon? Kijk dan eens naar Pixlr-o-matic. Deze app heeft veel weg van Instagram, je kiest uit 1 van de tientallen effecten om je foto te bewerken. Maar met Pixlr-o-matic kan je ook lijsten en overlays toevoegen, bijvoorbeeld een dikke witte lijst en krasjes voor die echte retro look!

Light it up

Licht is misschien wel het belangrijkste voor het maken van goede foto. ‘s Avonds of in de tenten zijn vaak grote lichten geplaatst voor de sfeer en zichtbaarheid van de artiesten. Gebruik dit licht in je voordeel! Probeer eens een foto te maken van je vrienden met tegenlicht.

Wees ook niet bang voor de flitser van je camera. Meestal levert dit niet hele fraaie plaatjes op omdat het hard licht is, maar in combinatie met festivallicht kan je een heel tof effect krijgen. Door de flitser kan je onderwerp wel goed belicht en scherp zijn terwijl de rest, wat niet belicht wordt door je flitser, wazig in beeld komt.

Keep it spicey

Mensen houden van afwisseling: elke dag aardappelen met een gehaktbal gaat vervelen. Zo werkt het ook met foto’s. Alleen maar foto’s van de stage heb je na 5 plaatjes ook wel gezien. Probeer dus van verschillende dingen foto’s te maken: de optredens, de mensen, de omgeving en de versieringen. Maar ook verschillende perspectieven leveren leuke foto’s op: houd je camera een heel erg laag of zoek juist wat hoogs op!

niet fotografie

Filmpje

Als een foto meer zegt dan 1000 woorden, hoeveel zegt een filmpje dan wel niet? Een compilatie geeft een goede indruk van het festival en met een passend nummer eronder kan dit de sfeer heel goed terugbrengen. Als je van plan bent om dit te doen geldt er 1 vuistregel: hoe meer hoe beter!

Maak vooral veel korte filmpjes, van maximaal een paar seconden, gedurende het hele festival . Op deze manier houd je je montage interessant en boeiend. Minuten lang naar een optreden van 1 artiest kijken geeft geen beeld van het hele festival en vaak worden de hele optredens gefilmd door professionele camerateams. Probeer dus echt jouw festival vast te leggen!

Tips

• Een makkelijke en leuke app om korte filmpjes te maken is Vine! Je filmpjes kunnen maximaal 6 seconden zijn en je kan het direct delen.
• Hoe beoordeel je of het een goed festival was? Juist, hoe kapot je bent aan het einde. Maak daarom een foto van je groep voordat het festival begint en een daarna.
• De ultieme festivalcamera? GoPro Hero! Super breedbeeld, bierdicht en dit kleine cameraatje maakt foto’s en video’s.

Comments

comments

Naam (verplicht)

Emailadres (verplicht)

Onderwerp

Jouw bericht