jul 23 2015

Beste culturele festivals

Beste culturele festivals van Europa

10. Café Budapest

Op verschillende plekken in Budapest vind je tijdens Café Budapest (Contemporary Arts Festival) een grote verscheidenheid aan kunst en theater. Veel barretjes en cafés werken in het begin van oktober samen om met elkaar een volledig programma te creëren. In de bekendere cafés zoals A38, Café Jedermann en Szatyor Bar vind je de beste optredens.

CaféBudapest

9. De Parade

De nummer 9 van de lijst is een festival in ons eigen landje! De Parade is één groot feest dat in 4 verschillende parken in Nederland wordt gehouden. Uniek aan het concept is dat het festival een maand lang rondreist door verschillende plekken in Nederland. Je kunt dan kiezen tussen het Museumpark in Rotterdam, het Martin Luther Kingpark in Amsterdam, het Moreelsepark in Utrecht en het Westbroekpark in Den Haag. Op de Parade kun je veel theatervoorstellingen bijwonen waar je niet veel voor hoeft te betalen. Tijdens het festival lopen er overal acteurs rond die je proberen te proppen voor hun voorstellingen. De Parade is één van de festivals die je gewoon een keertje moet overwegen.

De parade

8. Zurich Festival

Aan het einde van augustus vindt in Zurich jaarlijks het Zurich Festival plaats. Dit grote culturele spektakel biedt een wereld aan muziek, kunst en theater aan zo´n 45.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Zurich Festival heeft een van de meest gevarieerde festival line ups van Europa, met grote artiesten in de elektronische scene zoals Paul Kalkbrenner tot pophelden als Bastille.

Zurich Festival

7. Helsinki Festival

Het allergrootste kunstfestival van Finland vindt plaats in de hoofdstad Helsinki en heet, hoe verrassend ook, Helsinki Festival! De naam vonden ze niet zo heel belangrijk, en dat is eigenlijk best wel een goed teken. Ze hebben overduidelijk veel meer aandacht voor alles wat er op het festival zelf gebeurt. Helsinki Festival biedt voor iedere bezoeker wat wils, van klassieke muziek tot wereldmuziek. Daarnaast maakt film- en visuele kunst ook deel uit van het programma en vind je in de stad een groot kleurrijk circus. Het is anders dan alle festivals die je ooit zal bezoeken want Helsinki gaat puur voor de inhoud.

Helsinki festival

6. Berlin Carnaval of Cultures

Culturele diversiteit wordt in het midden van mei drie dagen lang op een voetstuk geplaatst tijdens het Berlin Carnaval of Cultures. Het festival wordt gewoon lekker gehouden op straat en er zijn dan ook veel verschillende podia te vinden met internationale bands. Straatparades, acrobatiek en goochelaars zijn het hoofdonderdeel van dit kleurrijke spektakel in Blücherplatz in het Kreuzberg district. Laat je verrassen door alle energieke en kleurrijke mensen die je op dit festival vinden kan!

Berlin Carnaval of Cultures

5. Las Fallas

Gekker dan de Nederlanders tijdens Koningsdag kan het niet, zou je denken. De inwoners van Valencia doen er echter nog 30 scheppen bovenop door gewoon van de hele maand maart een feestmaand te maken. De oorsprong van het Las Fallas (betekenis: de vuren) is onduidelijk, maar een traditie is het zeker. Tijdens Las Fallas worden er enorme handgemaakte poppen tentoongesteld door de hele stad en worden er dagelijks zogenaamde mascletas gehouden, dat zijn ritmische vuurwerkshows waarbij het allemaal draait om lawaai en harde knallen. Gedurende de hele maand is er in Valencia veel te doen, van feestjes in kroegjes tot spectaculaire vuurwerkshows langs de Turia rivier die om de stad loopt. Het hoogtepunt is het afbranden van de poppen aan het einde van maart, door de locals La Crema genoemd.

las fallas

4. Oerol

Ons eigen kunstfestival Oerol verdient gewoon een plekje op onze lijst van de 10 beste culturele festivals van Europa. Het schiereiland Terschelling wordt één groot atelier waar verschillende kunstenaars hun handen inéén slaan om verschillende kunstprojecten tentoon te stellen. Een betere locatie voor een cultureel festival kunnen de kunstenaars niet wensen. Oerol biedt niet alleen kunst, er zijn ook tal van muziekconcerten, eigenzinnige DJ-sets en do-it-yourself workshops te vinden. Oerol behoort wat ons betreft ook tot de meest intieme festivals van Nederland, want Oerol is ondanks haar populariteit toch lekker gewoon gebleven.

Oerol

3. Belgrade Beer Fest

De top drie luiden we in met het grootste bierfestival van Servië, Belgrade Beer Fest, dat jaarlijks rond de 500.000 bezoekers trekt. Het showcasefestival keert ieder jaar terug en werkt samen met lokale bierbrouwers om de bezoekers de beste speciaalbiertjes van de regio Belgrade te laten proeven. Je hoeft geen entree te betalen voor Belgrade Beer Fest, dus je kunt zonder geldzorgen naar een van de vele artiesten luisteren die er te vinden zijn. Voorgaande jaren stonden o.a. Cee Lo Green en Boney M op het festival. Lees meer over de artiesten van dit jaar op onze speciale pagina over Belgrade Beer Fest.

Belgade bier fest

2. Oktoberfest

Duitsland zonder Oktoberfest is als Nederland zonder Koningsdag. Bij culturen horen nou eenmaal tradities en Oktoberfest behoort niet voor niets tot de grootste en bekendste tradities van de hele wereld. Het officiële Oktoberfest vindt plaats in München, daarnaast wordt Oktoberfest ook nog in andere Duitse steden gevierd maar die kunnen qua omvang niet tippen aan München. Oktoberfest geldt ook als het allergrootste bierfestival van de wereld. Ieder jaar struinen zo´n 6.000.000 mensen over de funfair en genieten van alle verschillende bieren die er te vinden zijn. Een waardige nummer 2, al zeggen we het zelf.

oktoberfest

1. Guca Trumpet Festival

Brass bands, veel orkesten, veel bier, en nog veel meer trompetten. Het mini dorpje Gúca dat normaal gesproken maar 2000 inwoners heeft verandert tijdens Guca Trumpet Festival in een groot en gezellig gekkenhuis waar meer dan 600.000 mensen op afkomen. De absolute nummer 1 van deze lijst is in het westen van Europa nog niet echt ontdekt. Lees nog veel meer over Guca Trumpet Festival op onze festivalpagina.

Guca Trumpet Festival

Comments

comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Naam (verplicht)

Emailadres (verplicht)

Onderwerp

Jouw bericht